Saçkıran hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu makalemizde bulabilirsiniz…
Alopesi Areata halk arasında saçkıran olarak bilinen bir hastalıktır. Saç derisinde, sakal, kaş, kirpik ve diğer vücut kıllarının herhangi bir belirti olmaksızın kişinin bütün vücuduna yayılmış bir biçimde dökülmeyle kendini gösteren bir hastalıktır. Saçkıran hastalığının nedenleri; genetik, çevresel faktörler ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu ne kadar öne sürülse de altında yatan asıl neden tam olarak bilinmemektedir.
Özellikle stres altında, bir takım hormonların baskılaması sonucunda bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görür ve kendi hücreleriyle savaşmaya başlar. Bunun sonucunda hücreler kimyasallar salgılar ve bu da saçların dökülmesine sebep olur.
Saçkıran Kimlerde Görülür?
Kadın erkek fark etmeksizin herkeste görülebilen bir hastalıktır. Genellikle 20 yaş altındaki kişilerde daha sık rastlanır.
Saçkıran Sonrası Kişide Ne Gibi Sonuçlar Meydana Gelir?
Kıl folikülleri, bağışıklık sistemi tarafından hastanın kendi hücrelerini tanımaz ve onları yabancı olarak gördüğü için reddeder. Bunun neden olduğu ve neden sadece belli bölgelerin etkilendiğinin sebebi ise henüz bilinmemektedir.
Saçkıran Bulaşıcı Mıdır?
Hayır, bulaşıcı bir hastalık değildir. Beslenme düzeninizden de kaynaklanan bir durum değildir. Stres, sıkıntı ve şoka uğratan olaylar karşısında hastalık tetiklenebilir.
Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Saçkıran hastalığı fark edildiği an mutlaka konusunda uzman bir doktora başvurulup, onunla birlikte bir yol izlenmesi gerekmektedir. Kulaktan dolma tedavi yöntemleri ve ilaç kullanımı hastalığın önünü kesmesinin aksine daha farklı reaksiyonlarla karşılaşmanıza sebep olabilir.
Öncelikli olarak uygulanan tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ve erken aşamadaki hastalarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan da saçlar kendiliğinden tekrar çıkabilir.
Fakat ileri derece vakalarda streoid grubu ilaçlar uygulanır. Steroid ilk aşamada krem olarak uygulanmaktadır. Daha sonra duruma bağlı olarak deriye enjekte edilebilir.