Saç ekimi işlemi yaptıracak kişilerin en çok duyduğu terimlerden biri de donör bölgedir. Peki genel manasıyla donör ne demek? Sağlık sektöründe sıkça kullanılan bu terim, kan, organ veya doku veren kişi yani verici anlamında kullanılmaktadır. Saç ekimi işleminde kullanılan donör bölge terimi ise saçsız alana transfer edilecek greftlerin çıkarıldığı bölge manasına gelmektedir. Kıl köklerinin kaliteli, sağlıklı ve sık olduğu bölgeler donör bölge olarak kullanılır. Ense, çene, göğüs, omuz ve bacak donör bölgelerdir. Fakat her zaman için ilk tercih ense bölgesidir.
Donör Bölgenin Önemi
Donör bölgesinin kalitesi işlemden sonra çıkacak olan saçları da büyük ölçüde etkileyeceği için çok fazla önem taşımaktadır. Donör bölgesinde bulunan kıl köklerinin sağlıklı ve yoğun olması gerekmektedir. Donör bölge yoğunluğu ise saç ekimi işleminde önce yapılan saç analizi ile ölçülebilir. Buna ek olarak saçsız bölgeye ekilecek olan greft sayısının da doğru tespit edilmesi gerekir. Alanında uzman doktorlar saçsız bölgeyi inceledikten sonra gerekli greft sayısına karar verir. Belirlenen greft sayısı donör bölgeden toplanır.
Greftlerin Donör Bölgeden Toplanması
Saç ekimi işlemi uygulanacak hastaya doktorlar tarafından saç analizi uygulanır. Saç analizi sonucunda hastanın saçsız bölgesine ekilecek greft sayısına karar verilir. (Saç analizi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.) Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulayarak işlem sırasında acı hissetmemesi sağlanır. Lokal anestezi etkisini göstermeye başladıktan sonra saç ekimi uzmanları donör bölgeden gerekli sayı kadar greft toplar.
İşlemden Sonra Donör Bölgenin Korunması
İşlem bittikten sonra donör bölgeye antibiyotikli pomatlar ve steril gazlı bezler yardımı ile pansuman yapılır. Bu bölgedeki yara iyileşme sürecini sorunsuz bir şekilde atlatmak için doktorun söylediği uyarıların dikkate alınması gerekir. Operasyondan 2- 3 gün sonra yapılan yıkama sırasında pansuman saç ekimi uzmanları tarafından açılır.
Bu bölgede iyileşme süresi boyunca hafif kızarıklıklar ve pullanmalar oluşması doğal bir süreçtir. Zamanla bu yan etkiler de ortadan kalkar.